Warmtepomp

Een warmtepomp is een systeem waarmee u uw gebouw kunt verwarmen. Een warmtepomp werkt, in tegenstelling tot de CV-ketel, op elektriciteit. Er zijn verschillende typen warmtepompen met elk zijn eigen voor- en nadelen. Of een warmtepomp, en welk type, daadwerkelijk een goede toepassing is voor uw situatie hangt af van meerdere omstandigheden.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp verplaatst energie (warmte). Een warmtepomp haalt warmte of koude van buiten en gebruikt deze warmte voor de verwarming of koeling van uw gebouw en het maken van warm water. In de winter wordt warmte van buiten het gebouw naar binnen gepompt. In de zomer wordt de warmte juist uit het gebouw gehaald en naar buiten gebracht. Hierdoor wordt het gebouw koeler. 

Voor het verplaatsen van de warmte of koude wordt doorgaans elektrische energie gebruikt. De gemiddelde ervaringsgetallen zijn dat met 1 kWh elektrische energie er 4 kWh warmte verplaatst kan worden. Hierdoor spreekt met wel over een rendement van 400%.

Buiten- en binnendeel warmtepomp

Een warmtepomp bestaat uit een buiten- en een binnendeel. Het buitendeel van de warmtepomp wordt gebruikt om de overtollige warmte (in de zomer) aan de omgeving af te geven. In de winter onttrekt het de warmte van buiten en geeft dit af aan het binnendeel. Dit afgeven of onttrekken van warmte gebeurt met de buitenlucht of het grondwater. 

  • Een buitenunit die werkt met de buitenlucht is goedkoper, maar heeft een lager energetisch rendement en werkt in de winter minder efficiënt. 
  • Een buitenunit die gebruik maakt van grondwater vraagt om een grondboring van doorgaans 60  tot 100 meter diep, wat een kostbare investering is. Doorgaans wordt bij een grotere warmtevraag voor een warmtepomp die met grondwater functioneert gekozen.

Het binnendeel van de installatie comprimeert de onttrokken warmte en geeft deze warmte af aan het gebouw of het buitendeel van de warmtepomp. 

Bestaande verwarmingsinstallatie

Een warmtepomp geeft doorgaans warm water van ca. 40 graden, terwijl de reguliere centrale verwarming water van 60 graden gebruikt. Om dezelfde ruimte goed te kunnen verwarmen is een groter oppervlak nodig met een constante warmteafgifte. Daarom wordt er veelal gebruik gemaakt van vloerverwarming.
In het geval het gebouw nog geen vloerverwarming heeft, zijn de kosten voor aanpassing doorgaans erg hoog. Een alternatief is de toepassing van ventilator convectoren. Echter kunnen de convectoren tocht en geluidsklachten veroorzaken.

Lager verbruik

Een warmtepomp verlaagt het energieverbruik aanzienlijk, het verbruik wordt met 75% verlaagd. Het resterende energieverbruik is doorgaans elektrische energie. In veel gevallen moet de hoofdaansluiting van het elektriciteitsnet wel vergroot worden, wat aanvullende kosten met zich mee brengt.

Voorkomen is beter dan genezen: isolatie 

Naast het efficiënt opwekken van de warmtevraag is het belangrijk om de warmtevraag van het gebouw te minimaliseren. Een goed geïsoleerd gebouw is hierbij cruciaal. Denk daarbij aan het  isoleren van de vloer, de buitenmuren en het dak. Ook het toepassen van goed geïsoleerde kozijnen en ramen (HR++ of triple glas) bespaart veel energie.

Van het gas af?

Onderstaande rekensheet geeft u een globaal overzicht hoeveel elektrische energie benodigd is om van het gas af te gaan.

Subsidie 

U kunt subsidie krijgen voor de aanschaf van een warmtepomp. U kunt gebruik maken van de  Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). U krijgt dan een deel van uw investeringskosten terug bij de aanschaf van een of meer warmtepompen of zonneboilers. Zie voor meer informatie de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland