ICT bedrijf NTT

De entree van NTT Barneveld
NTT Barneveld

Met de groei van NTT in Nederland breidde ook de bezetting van het bedrijfspand in Barneveld steeds verder uit. Na aanvankelijk 1 van de huurders te zijn, is nu vrijwel het hele pand in gebruik van de ICT-dienstverlener. Die ontwikkeling bleek een grote besparing mogelijk te maken voor de te betalen energiebelasting. We spreken John Zwanepol, verantwoordelijk voor HR en Facilities bij NTT Nederland.

Van laadpalen naar energiebelasting

Het van oorsprong Japanse bedrijf is wereldwijd actief en levert intelligente technologie-oplossingen aan grote en middelgrote ondernemingen. Oplossingen die meer dan ooit hun waarde tonen nu vanwege de coronacrisis grote behoefte is aan veilige netwerken en geavanceerde communicatieplatforms. In 2008 nam NTT het Nederlandse Dimension Data over dat in 2000 haar intrek had genomen in een bedrijfsverzamelgebouw in Barneveld. John: “Sinds de oprichting is Dimension Data vrij snel uitgegroeid tot een organisatie van bijna 400 medewerkers. Met die groei zijn we steeds meer ruimte gaan betrekken en liepen we tegen grenzen aan. Zo bleek de elektriciteitsvoorziening niet toereikend voor het aantal laadpalen dat we nodig hebben. De adviesaanvraag bij de gemeente leidde tot het contact met Joost Straat van het Energieloket van de gemeente Barneveld, waarmee ik het energiemanagement breder ben gaan bekijken.” 

Voordeel door complexbepaling

Het Energieloket wees John op de mogelijke besparing ten aanzien van de energiebelasting. Joost: “Als je meerdere energieaansluitingen in hetzelfde pand hebt, bestaat de mogelijkheid om deze bij elkaar op te tellen. Dat is gunstig omdat daardoor een (groter) deel van je gebruik in een lagere belastingschijf valt. NTT is gaandeweg meer energieaansluitingen in gebruik gaan nemen en deze werden nog steeds afzonderlijk belast.” Na onderzoek bleek de zogeheten complexbepaling van toepassing te zijn en is vervolgens bij de gemeente vastgelegd. Het voordeel: de energiebelasting pakt jaarlijks enkele duizenden euro’s lager uit. Daarnaast is voor de afgelopen vijf jaar een teruggave verkregen van dertienduizend euro. “Als huurder van een bedrijfsgebouw loont het dus om goed naar het aansluitingenbeheer te kijken. Zeker als er sprake is geweest van uitbreiding binnen hetzelfde complex. Het bezoek van het Energieloket van de gemeente Barenveld heeft veel gebracht, ik raad andere ondernemers van harte aan om met energievragen contact met hen op te nemen.”

Uitstel heffing energiebelasting

Vanwege de coronacrisis kunnen ondernemingen uitstel van betaling voor belastingen aanvragen. Deze mogelijkheid bestaat ook voor de Energiebelasting (EB) en Opslag Duurzame Energie (ODE). Voorwaarde is dat u maandelijks een factuur ontvangt over het werkelijke verbruik. 

Zie voor meer informatie over het mogelijke uitstel Rijksoverheid.nl.

Naar het overzicht